Fyren Grimm utställning

Hej

Vi har varit på Fyren i Kungsbacka och träffat  illustratören och författaren Andrea Räder som har gjort bilder till många många av Bröderna Grimms sagor.

Hon visade Grimms sagor. Hon talade om att Bröderna Grimm var från Tyskland. Vi fick gå in i  sagogrottan och där berättade Andrea att bröderna Grimms pappa var rik och domare i staden som de bodde i. Deras pappa dog när de var 10 och 11 år. De levde för 200 år sedan. Bröderna Grimm gick runt och lyssnade på deras tjejkompisar som berättade sagor. Bröderna Grimm skrev ner alla sagorna så vi kan läsa dom än i dag. När pappan dog fick bröderna börja försörja familjen. En av bröderna blev sjuk när han var 17 för han stressade så i skolan.

Andrea hade ett sagoquiz med  Grimmsagor för oss men det var rätt så svårt. Hon berättade en Grimmsaga för oss som hette Döden som fadder. Den var läskig. När döden är med i en berättelse så vinner alltid döden.

Andrea hade tagit foton av verkligheten och lagt in sina egna illustrationer i fotot. Hon hade gjort stora skärmar som åker runt som utställningen i hela Sverige. Vi fick veta vad figuren Päronskaft heter på massa olika språk. Hon visade oss bilder med sagan De tolv bröderna. 3B har ritat bilder i klassrummet under veckan från denna saga och de sitter nu uppsatta i korr utanför skolbibl.

// text av 3A
+ 3B, bild 3-4C